اشتباهات رایج دکوراسیونی در آشپزخانه
قدیمترها توی هر خانهای فضایی بود به نام مطبخ؛
جایی که از حصار خانه جدا بود و معمولا یا گوشه حیاط بود یا زیرپله. آن هم
برای استفاده نه یک خانواده که شاید گاهی پنج یا شش خانواده هم باید
غذایشان را در همان اتاقک نمور میپختند؛ اتاقی با فضای سیاهرنگ که نتیجه
دود زغال و هیزم بود. البته دود و دم هیزمها خودش باعث جدایی آشپزخانه از
اتاقهای اصلی اندرونی بود و شاید هم محصور کردن فضای فعالیت خانم خانه.
در
هر حال امروز داستان به کلی فرق کرده است. حالا دیگر فضای آشپزخانه مانند
سابق نه تنگ و تاریک است و نه دور از چهاردیواری اصلی. همین است که چیدمان
آشپزخانه هم به اندازه باقی قسمتها مهم شده؛ حالا آشپزخانهها مشرف به
اتاق پذیرایی هستند بدون هیچ دیوار بازدارندهای، خانمها در حصر نیستند و
آشپزخانهها یکی از مهمترین قسمتهای خانه هاست. پس باید حسابی حواستان
به این منطقه حساس باشد. کوچکترین اشتباهی در چیدمان آن ممکن است کل
زیبایی خانه را به خطر بیندازد.
رنگ
هر رنگی که مناسب حال تو نیست
حس متفاوت بودن با استفاده از رنگهای خاص این روزها در طراحی دکوراسیون زیاد به چشم میخورد. کابینتهایی یکدست سیاه یا با طرحهای عجیب و غریب و استیکرهای شلوغ حتما زیبا هستند اما باید زیبایی آنها را در محل مناسب خودشان پیدا کرد. هیچوقت نمیتوان رنگها را بدون در نظر گرفتن شرایط محیطی آشپزخانه انتخاب کرد. پس وقتی برای انتخاب کابینتها قدم برمیدارید بی محابا مجذوب پنلهای انتخاب رنگ نشوید. قبل از آن توضیحی کوتاه درباره فضای آشپزخانه به فروشنده بدهید.
او حتما برایتان توضیح میدهد رنگ سیاهی که این روزها به کابینتها میزنند به درد آشپزخانههای کوچک نمیخورد یا اینکه برای آشپزخانههای بزرگ چقدر میتواند رنگ تیره مناسب باشد. اگر سقف آشپزخانهتان کوتاه است باید از کابینتهایی با رنگ یکدست استفاده کنید یا کابینتهای سفید که فضا را بزرگتر و پرنورتر نشان میدهند. حتی استفاده از روکشهای کابینت براق مناسب با هر محیطی نیست. پس به جای اینکه شما برای انتخاب کابینت به فروشگاه بروید کارشناس را به خانه بیاورید. او حتما بیشتر از شما میداند!
چیدمان خوب است اما بجا
همیشه در آشپزخانهها جنگ به راه است؛ جنگ بین فضا و ترکیب. هر چه باشد آشپزخانه محل نگهداری وسایل زیادی است که باید با دقت و ظرافت کافی در جای مناسبشان قرار بگیرند. اما گاهی داشتن یک آشپزخانه مدرن و امروزی با دکوراسیون خاص، خودش ممکن است فضای زیادی را هدر دهد. این وسط کسی برنده میدان است که بتواند بین فضا و دکوراسیون تعادل برقرار کند؛ اتفاقی که این روزها کمتر به چشم میخورد. آشپزخانههای امروزی یا به خواست صاحبخانه یک اتاق جادار برای هر نوع وسیلهای هستند یا آنقدر شیک و مدرنند که اصلا به آشپزخانه شباهتی ندارند. تقریبا تمام طراحیهای آشپزخانهها دارای فضای تلف شده است اما با طرحریزی کافی و درست میتوان این فضا را به کمترین حد ممکن رساند.
اگر آشپزخانه کوچک باشد، برای داشتن فضای بیشتر، کابینتهای بزرگ بالا را میتوانید بلندتر کنید با طاقچههای کناری که با دید خاصی که دارند زیاد بودن فضایهای ذخیره را بگیرند. بالای یخچال هم همیشه از یاد میرود. استفاده نکردن کامل از فضای بالای یخچال، باعث میشود یک فضای ذخیرهسازی برای وسایل بزرگ آشپزخانه یا فصلی از دست برود. بهترین کار این است که در کابینتهای با قفسهبندیهای خاص جا برای وسایل باز کنید. کابینتهای ساده بدون دستهبندی خاص کمتر از میزان مورد نیاز جا برای چیدن وسایل دارند. یادتان باشد فضاسازی کنید نه انبار!
خاطرهبازی با در یخچال ممنوع
خاطرهها خوب هستند و به یادآوردن هر روزهشان بهتر! اما قرار نیست هر جایی که هستیم این خاطرهها را هرقدر هم که خوب باشند دنبال خودمان ببریم. دیگر زمان آن روزها گذشته که در یخچال و فریزهای خانه پر میشد از عکسها و یادگاریهای قدیمی. در یخچال نه آلبوم خانوادگی شماست و نه کتابخانه شخصیتان. نقاشی پسر چهار سالهتان یا دستور غذایی که مادربزرگ با خط خودش برایتان نوشته ممکن است هر جایی نصب شود اما نه روی در یخچال خانه بهخصوص اینکه این عکسها و یادگاریها گاهی تا ماهها و حتی سالها روی در یخچال باقی میمانند و آنقدر جلوی چشم هستند که دیگر اثر خودشان را روی قلب و ذهن آدم از دست میدهند.
چسباندن استیکرهای پیتزافروشی محل یا آژانس که دیگر یک خطای بزرگ است. اگر خیلی حواسپرت هستید میتوانید آنها را به کنارههای یخچال که دید ندارند، بچسبانید. تا جایی هم که میتوانید بیخیال یادگاریهای خانوادگیتان روی در یخچال شوید. اگر هم نمیتوانید از آنها دل بکنید حداقل هفتهای یکبار تصویر جلوی رویتان را عوض کنید؛ اینطوری هم حال شما خوب میشود و هم حال فضای آشپزخانهتان. این وسط فقط یک نکته باقی است؛ اینکه حتی اگر عکسهای یادگاری را روی در یخچال میچسبانید دیگر از شماره پیتزافروشی محل یا آژانس و. . . صرفنظر کنید.
ظرفها را به پستو نبرید
درست است که کابینتها را برای قرار دادن ظرف و ظروف آشپزخانه درست کردهاند اما مساله این است که همه بار فضاسازی در آشپزخانه و زیبایی آن را نباید این سازههای فلزی یا چوبی برعهده بگیرند. شاید شما از بهترین جنس کابینت با زیباترین رنگها برای چیدمان آشپزخانهتان استفاده کرده باشید اما کابینتها زمانی زیباتر میشوند که مکملهایی داشته باشند؛ اجناسی از جنس لوازم مخصوص آشپزخانه. بگذارید سادهتر بگوییم. چرا به این فکر نیستید که ظرفهای سرامیکی رنگیتان را جوری در دسترس قرار دهید که هم شما از هر روز دیدنشان لذت ببرید و هم مهمانی که در سالن پذیرایی با کنجکاوی به در و دیوار آشپزخانه شما زل زده است.
این روزها دیگر کسی همه فضای آشپزخانه را با کابینتهای سرتاسری نمیپوشاند. طراحان دکوراسیون معمولا بالای گاز یا دیوارهای کناری آشپزخانه طاقچههایی نصب میکنند و ظرفها را در دید قرار میدهند؛ البته نه به شکل یک جاظرفی یا بوفه. ظرفها نباید روی هم تلنبار شده باشند و نباید خیلی کلاسیک و رسمی باشند؛ البته این کار را زمانی انجام دهید که از خودتان اطمینان دارید و میدانید همیشه آدم منظمی هستید و ظرفها را با دقت و ترتیب خودشان روی طاقچهها قرار میدهید وگرنه با طراحی طاقچه در آشپزخانه یک انباری دیگر درست می کنید!
مثلث طلایی را فراموش کردید؟!
طراحان دکوراسیون داخلی زمانی که پایشان به آشپزخانه میرسد، حتما یاد آن قانون طلایی دوران تحصیل میافتند؛ قانون مثلث طلایی. به عقیده کارشناسان طراحی هر آشپزخانهای برای خودش یک مثلث طلایی دارد که نباید تحت هیچ شرایطی قاعده آن به هم بخورد. این مثلث با اتصال سینک ظرفشویی، اجاق گاز و یخچال درست میشود. درواقع یخچال و سینک ظرفشویی باید در سه راس یک مثلث فرضی در آشپزخانه قرار داده شوند. البته شاید در آشپزخانههای کوچک این قانون رعایت نشود اما معمولا در زمان ساخت آشپزخانهها مهندسان معمار حواسشان به این نکته هست.
در مثلث طلایی بیشتر فعالیتهای معمول در آشپزخانه انجام میشود و باید آشپزخانه طوری طراحی شود که هیچ وسیله اضافهای در آن قرار نداشته باشد. آشپزخانه هر شکلی که داشته باشد - به شکل L، U یا جزیرهای- میانگین فاصله سه ضلع مثلث طلایی نباید کمتر از سه متر و بیش از هفت مترونیم باشد. ارتفاع سطح پیشخوان کابینت از زمین باید حدود 90 سانتیمتر و فاصله افقی از در کابینت تا کابینت روبهرو یا هر چیز دیگر حداقل 76 سانتی متر باشد تا فرد بهراحتی از پیشخوان و کابینتها استفاده کند. اگر به هر دلیلی این اندازهها رعایت نشود در آشپزخانه یا آدمها با هم برخورد میکنند یا اینکه کار آشپزی خیلی سخت میشود.
اینجا کافیشاپ نیست پس نور بتابان
دیگر زمان مطبخهای زیرپلهای قدیمی نمور با آن نور کم و فضای تاریکشان گذشته. حالا دیگر باید آشپزخانهها حسابی پرنور باشند تا هم زیبایی رنگ کابینتها بیشتر به چشم بیاید و هم حاصل دست بانوی خانه بیشتر بدرخشد. پس اولین کار در طراحی آشپزخانه اطمینان از نور آن است. هر آشپزخانهای باید تعداد زیادی چراغ سقفی داشته باشد. یک نکته اساسی در آشپزخانههای حرفهای این است که هیچ وقت سایه آشپز روی غذایش نیفتد. سرآشپزهای ماهر دنیا هم وقتی آشپزخانه رستورانی را تحویل میگیرند اولین دقتشان به نور است. نداشتن نور کافی در آشپزخانه مساوی است با خطای دید آشپز و غذایی که رنگ و مزه جالبی ندارد.
پس اگر میخواهید مانند یک سرآشپز ماهر در خانه باشید باید اول سراغ نور آشپزخانه بروید. توجه کنید درست در قسمت بالای هر کدام از فضاهای اصلی کارتان در آشپزخانه باید نور مستقیمی داشته باشید؛ بالای گاز، بالای کانتر و حتی بالای سینک ظرفشویی. پرده آشپزخانه را هم دیگر فراموش کنید. در نهایت اگر احساس راحتی ندارید میتوانید از کرکرههای بالارونده استفاده کنید. بگذارید نور به آشپزخانهتان بتابد.